Magister og rektor i Nyborg. Jacob Aalls lærer. Om han siger "Slægtel All", Christiania 1908 side 33…

Delt note

Magister og rektor i Nyborg. Jacob Aalls lærer. Om han siger "Slægtel All", Christiania 1908 side 339-342. (Efter meddelelser i Jacob Aalls erindringer, side 2-3).
"Endelig blev faderen ved et tilfælde bekjendt med, at læreren ikke var hans tillid værdig, og Jacob Aall blev nu, 15 aar gammel, sendt til Nyborg Skole, hvor han kom i huset hos rektoren Magister Tornøe, der dengang stod i stort ry som en dygtig skolemand - - - - - - - - - Han (Jacob Aall) tilligemed hans broder Nicolai var til den tid nylig ankomne fra Norge og satte i pansion hos skolens Rector Mag. Tornøe, en mand af den gamle suurdeig, som kun vidste at regjere ungdommen med barske miner og trudsler, men sjelden talte venlig til nogen discipel. Hans pensionsanstalt var mest beregnet paa den fordeel, den kastede af sig. Forresten var magisteren en lærd mand og stod i stort ry, fordi hans disciple almindeligvis vare blandt de bedste, som bleve dimitterede til universitetet. Grunden hertil var den, at rectoren, uanseet, hvor lidet det var hans disciple til sand nytte, plagede dem med græske og latinske forfattere, med heltehistorier, græsk onomatologie og andet djævelskab, som man ei var pligtig at læse til examen artium efter de dagjældende anordninger. Disciplene havde den hemmelige formening, at de mange græske bøger, de maatte anskaffe, var et slags captatio benevoletiae hos den daværende professor i det græske sprog Sahl, der selv var forlægger af en græsk udgave af det nye testamente, en latinsk oversættelse af samme, envidere af en græsk heltehistorie, en græsk onomatologie etc., hvilke bøger Nyborg Skoles disciple maatte kjøbe, om de dertil havde raad, og forestod efter sigende professor Sahls datter udsalget af faderens lærde kram.
I Rectorens huus gik det knapt til, saa at de derværende unge mennesker ei sjelden fik slet kost og undertiden ikkun det høist nødvendige, medens Hr. Rectoren og en fru Bahr, som var der i huuset, levede lækkert. Alt dette gav anledning til, at pernsionærerne alle tilsammen vare utilfredse og glade, naar de omsider forlode rectorens huus. - - - - - - - - - - Selv skriver Jacob Aall: Rectorens huus var i sig selv et stille, efter en tarvelig stiil og eensformig levemaade indrettet, opholdssted, rectoren selv en lunefuld opdrager, stundom vranten og i høieste grad melankolsk, stundom livlig, interesant og i sit læreforedrag behagelig; men den muntre ungdomsskare, som var forsamlet under eet tag, udbredte livlighed i den stille klosterbolig."
I 'Nutid og Fortid' omtales den Nyborgske rector og hans talrige pensionat med større velvilje end i Hofman-Bangs skildring.

Fornavne Efternavn Sosa Født Sted Død Alder Sted Sidste ændring
280 0 221 58 Aldrig
Fornavne Efternavn Alder Fornavne Efternavn Alder Ægteskab Sted Sidste ændring
Medieobjekter
Billeder og medier Titel Individer Familier Kilder Sidste ændring
Kilder
Titel Forkortelse Forfatter Publikation Individer Familier Medieobjekter Delte noter Sidste ændring
Opbevaringssteder
Opbevaringssted Kilder Sidste ændring
Indsendere
Indsenders navn Individer Familier Sidste ændring